Friday 21 December 2012

Diet DASH dan Hipertensi

Diet DASH diperkenalkan oleh National Heart, Lungs, and Blood Institute (NHLBI) demi menurunkan dan mengawal tekanan darah dalam individu yang mendapat penyakit hipertensi. Perkataan “DASH” adalah singkatan untuk Dietary Approaches to Stop Hypertension yang bermaksud pendekatan dari segi pemakanan dalam usaha untuk mengatasi hipertensi. Aplikasi diet ini untuk pesakit hipertensi telah dibuktikan boleh menurunkan tekanan darah dalam masa 2 minggu. Bukan itu sahaja, banyak kajian juga menyatakan bahawa diet DASH ini juga memberi manfaat kepada individu biasa supaya menjadi lebih sihat.

Diet DASH menggalakkan pergabungan diet ini dengan program aktiviti fizikal yang kerap supaya mendapat penurunan tekanan darah yang lebih efektif. Diet DASH memberikan lebih kurang 55% karbohidrat, 18% protein, dan 27% lemak dari jumlah pengambilan kalori harian. Antara ciri-ciri utama diet DASH ialah:


 Kebaikan diet DASH adalah:
  • Dapat menurunkan tekanan darah, terutama bagi individu yang mempunyai tekanan darah yang agak tinggi and ­prehypertension.
  • Untuk individu yang mendapat hipertensi yang parah, diet DASH dapat membantu untuk memperbaikkan respon badan terhadap medikasi selain dapat menurunkan tekanan darah.
  • Penurunan berat badan

Jadual 1: Pengambilan yang disyorkan untuk pelbagai kumpulan makanan dalam diet DASH (merujuk kepada diet 2000kcal sehari).
Kumpulan makanan
Bilangan hidangan seharian
Saiz porsi
Komen
Bijian dan produk bijian
6 -8
1 keping roti
1 oz bijirin kering
½ cawan nasi
Sebagai sumber tenaga majoriti and juga serat.
Memilih bijian utuh / bijian penuh.
Sayur-sayuran
4 -5
1 cawan sayur hijau (belum masak)
½ cawan sayur hijau (masak)
½ cawan jus sayuran 100%
Memberi potassium, magnesium, dan serat.
Buah-buahan
4 -5
1 buah saiz sederhana (cth: 1 biji epal)
½ cawan buah dalam tin
½ cawan jus buah-buahan 100%
Sumber penting untuk mendapatkan potassium, magnesium, dan serat.
Susu dan produk susu tanpa / rendah lemak
2 -3
1 cawan susu
1 cawan yogurt
1 ½ oz keju
Sumber yang kaya dengan kalsium dan protein.

Daging, poltri, dan ikan (kurang lemak)
6
1 oz daging, poltri atau ikan (masak)
1 biji telur
Sumber protein dan magnesium.
Tidak boleh mengambil lebih daripada 4 kuning telur seminggu.
Kekacang
4 -5 seminggu
1/3 cawan kekacang
2 sudu makan mentega kacang
½ cawan legume (masak)
Sumber tenaga, magnesium, protein, dan serat yang tinggi.
Lemak dan minyak
2 -3
1 sudu teh marjerin lembut
1 sudu teh minyak sayur
1 sudu makan mayones
27% lemak dari jumlah calorie seperti yang disyorkan dalam kajian DASH
Gula
≤ 5 seminggu
1 sudu makan gula
1 sudu makan jem
1 cawan lemonade
Manisan yang diambil sepatutnya rendah dalam lemak.
*Saiz hidangan yang disyorkan di atas and saiz porsinya adalah rujukan dari Amerika Syarikat. 1 oz adalah lebih kurang sama dengan 30 g atau 30 ml.
Sumber: U.S. Department of Health and Human Sevices, 2006.Your Guide 
to Lowering Your Blood Pressure with DASH: DASH Eating Plan.

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Followers

© Down!!! Blood Pressure..., AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena